کتابخوانی با طعم نوشابه!
به گزارش آی تی گپ، به گزارش خبرنگار خبرنگاران در گلستان، به همت و همکاری اداره فرهنگ و ارشاد اسلامی، موسسه فرهنگی هنری آینده کاوان آرامیس و خانه فرهنگ شهرداری شهرستان آزادشهر، جشنواره استانی سلفی با کتاب به مناسبت ایام نوروز 1400 و با هدف ترویج فرهنگ کتاب و کتابخوانی در بین بچه ها و نوجوانان برنامه ریزی و اجرا شد.
در این جشنواره بیش از 200 اثر از سراسر استان گلستان به دبیرخانه جشنواره ارسال شد که پس از داوری آثار در هفته جاری 10 نفر از شهرستان های آزادشهر، رامیان، بندرگز و گرگان به عنوان نفرات برگزیده معرفی شدند که به علت شرایط ویژه کرونایی امکان برپایی آیین اختتامیه به صورت حضوری میسر نشد و مقرر شد لوح تقدیر و هدایای برگزیدگان از سوی دبیرخانه به نشانی آن ها ارسال شود.
در میان 10 برگزیده این رویداد فرهنگی، کیان مشکانی 9 ساله کلاس سوم دبستان و دانش آموز مدرسه پیوند 2 و زهرا سادات حسینی 10 ساله و کلاس چهارم ابتدایی و دانش آموزش دبستان دخترانه سما و عضو کانون پرورش فکری بچه ها و نوجوانان از شهرستان گرگان در این جشنواره برگزیده شدند.
فرصتی دست داد تا با این دو منتخب گرگانی درباره هدفشان از شرکت در جشنواره سلفی با کتاب، علاقه مندی هایشان در حوزه کتاب و مطالعه و ... به گفت وگو بنشینیم که در ادامه از نظر مخاطبان می گذرد.
بچه ها لطفا کمی درباره هدفتان برای شرکت در مسابقه بگویید؟
زهرا سادات حسینی: دلیل اینکه تصمیم گرفتم در این مسابقه شرکت کنم، بیشتر به خاطر این بود که دوست داشتم بقیه هم ببینند که من چه کتاب هایی را خوانده ام و آن ها را با کتاب هایم آشنا کنم.
کارن مشکانی: راستش من دلیلم برای شرکت در این مسابقه چیز دیگری است. چون من کتاب هایم تمام و تکراری شده بود و گفته بودند به برنده ها کتاب هم جایزه می دهند؛ تصمیم گرفتم در این مسابقه شرکت کنم و کتاب های جدیدی جایزه بگیرم و بخوانم.
کمی درباره کتاب هایی که با آن ها سلفی گرفتید و برای مسابقه ارسال کردید، بگویید.
مشکانی: کتاب هایی از مجموعه داستان های ماکا موشی و چهار سابقه دار بود. ماکا موشی قصه جرونیمو روزنامه نگار و موشی زرنگ و باهوش است که یک برادرزاده، یک خواهر و یک پسر عمو دارد که پسر عموش همیشه او را اذیت می کند.
همچنین چهار سابقه دار قصه چهار تا حیوان گرگ، کوسه، پیرانا و مار است که همه شان در اداره پلیس پرونده دارند و خلافکار هستند اما می خواهند آدم های خوب و قهرمان بشوند. من چند تا کتاب از این مجموعه را از قبل از عید کم کم خواندم تا تمام شد.
حسینی: کتاب های زیادی را دوست داشتم اما برای سلفی کتاب های قصه های خوب برای بچه های خوب، قصه هایی از شاهنامه، قصه های پندآموز بوستان و گلستان و مجموعه فسقلی را انتخاب کردم و با آن ها عکس گرفتم. البته کتاب های کلیله و دمنه را نیز دوست دارم.
برای مطالعه در روز یا هفته معمولا چقدر وقت می گذارید؟
مشکانی: من معمولا روزی 20 صفحه کتاب می خوانم. آن هم بیشتر بعداز ظهرها وقتی که مامان و بابام می خوابند. چون در آن ساعت من نمی توانم کاری انجام بدم و برای اینکه حوصله ام سر نرود، آرام می روم و کتاب می خوانم، البته سری هم به یخچال می زنم و هر چیزی که بود، مثل نوشابه برمی دارم و می خورم و کتاب می خوانم.
حسینی: زمانی که سنم کمتر بود بیشتر شب ها کتاب می خواندم حتی گاهی وقتی مادرم برای نماز صبح بیدار می شد من هم پیش می آمد بیدار شوم و سرگرم کتاب خواندن شوم. در سنین کمتر تمام کتاب های کتابخانه ام را بارها خواندم اما الان کتاب خواندنم بیشتر در زمانی است که کاری ندارم و وقتم آزاد است.
معمولا به چه کتاب هایی علاقه مند هستید؟
مشکانی: من بیشتر کتاب های ترسناک، تخیلی و ماجراجویانه را دوست دارم؛ چون وقتی این جور کتاب ها را می خوانم، کلی سرگرم می شوم. بعضی از آن ها برایم آن قدر جذاب است و ممکن است دوباره بخوانم شان؛ با کتاب های ترسناک حسابی حال می کنم و برایم هیجان دارد؛ البته فیلم های ترسناک نگاه نمی کنم.
حسینی: من بیشتر، کتاب های قصه محور دوست دارم، البته نه هر کتاب داستانی، بیشتر کتاب های داستانی که آخرش چیزی به آدم یاد می دهد. همیشه هم مادرم مشوق و راهنمای خوب من برای کتابخوانی است.
به نکته خوبی اشاره کردی. بیشترین مشوق شما برای کتابخوانی چه کسی یا کسانی هستند؟
حسینی: مثلا من از وقتی به خاطر دارم، مامانم بهم می گفت کتاب بخوان چون چیزهای زیادی ازش یاد می گیری و من کم کم با خواندن کتاب های مختلف به کتاب خوانی علاقه مند شدم و الان عضو کانون پرورش فکری بچه ها و نوجوانان هستم و از آنجا هم کتاب امانت می گیرم.
مشکانی: منم مامانم مشوق اصلی ام بود؛ آن هم به دو دلیل، اول اینکه با سواد می شوم و دوم اینکه (کمی فکر و مکث می کند) دومی نداشت، کلا همین یک دلیل باعث شده من به کتاب علاقه مند بشوم و کتاب بخوانم!
این روزها کرونا هست و احتمالا امکانش نبوده که سری به کتابفروشی بزنید؛ یادتان می آید آخرین بار کی و کجا به یک کتاب فروشی رفتید و کتاب خریدید؟
حسینی: آخرین بار من مشهد کتابفروشی رفتم و آنجا کلی کتاب خوب دیدم؛ البته الان به خاطر کرونا اینترنتی از فروشگاه ها کتاب می خرم و حسابی راضی هستم.
مشکانی: من هم آخرین بار به کتابفروشی سرزمین کتاب در همین گرگان رفتم؛ یک کتابفروشی بزرگ که وارد که می شوی اول لوازم التحریر دارد و وقتی به طبقه بالا می روی آنجا کتاب های خوبی برای هم سن و سال های من است.
تا حالا پیش آمده منزل باشید و یک دفعه از والدینتان بخواهید شما را به کتابفروشی ببرند؟
مشکانی: یک روز داشتم کتاب معمای موشالیزا ماکاموشی را می خواندم که زود تمام شد، بعدش کمی خودم را سرگرم کردم اما واقعا حوصله ام سر رفت؛ والدینم هم خواب بودند و منتظر ماندم که بیدار شوند و وقتی بیدار شدند، فوری از آن ها خواستم من را به کتابفروشی ببرند و من در آنجا دو، سه تا کتاب خریدم و در جهت برگشت به منزل شروع به خواندن آن ها کردم.
حسینی: بستگی به کتاب دارد؛ بعضی کتاب ها را که خیلی دوست دارم و در یک روز می خوانم و تمامش می کنم اما بقیه را ممکن است بیشتر طول بکشد؛ من برای نمایشگاه های کتاب و رفتن به کانون خیلی مشتاق هستم.
در میان دوستان و فامیل هم سن خودتان افرادی هستند که کتاب بخوانند و با آن ها درباره کتاب ها حرف بزنید؟
مشکانی: یکی از دوستان من به نام حسام پسر کتابخوانی است؛ من گاهی به خصوص کتاب های ترسناک را از حسام قرض می گیرم و می خوانم و درباره اش حرف می زنیم.
حسینی: من هم دوستی به نام ریحانه دارم که ساکن بیرجند است و هر زمان که پیش همدیگر باشیم، از کتاب هایی که خواندیم، حرف می زنیم و یا از راه دور به همدیگر درباره کتاب هایی که می خوانیم یا خوانده ایم می گوییم.
تا به حال پیش آمده کسی از همسالان خودتان را به کتابخوانی دعوت و تشویق کنید؟
مشکانی: راستش من این کار را نکردم؛ لااقل از زمانی که کرونا آمده پیش نیامده با کسی درباره کتاب حرف بزنم و قبلش هم بیشتر با دوستانم سرگرم بازی هستم و گاهی با هم کتاب می خوانیم اما توصیه نمی کنم؛ چون افرادی که با آن ها ارتباط دارم، بیشترشان کتاب می خوانند و لازم نیست آن ها را به کتاب خواندن تشویق کنم. اما پیش آمده کتابی را نداشته ام اما از پسردایی ام قرض گرفته ام.
حسینی: من اگر احساس کنم کسی علاقه مند به خواندن است، حتما او را تشویق به خواندن می کنم، حتی پیش آمده کتاب هم به آن ها قرض بدهم. همچنین پیش آمده بچه های کوچک تر از خودم به خانه ما آمده اند و سراغ کتابخانه ام رفته اند و از کتابی خوششان آمده و من آن را برایشان خوانده ام.
بچه ها! از کتاب خواندن هم خاطره ای دارید؟
حسینی: من در سفری که به مشهد داشتم، به یک فروشگاه بزرگ کتاب با کلی کتاب قشنگ و جذاب رفتم، آن روز خیلی برایم خاطره انگیز بود چون در آنجا با کتاب قصه های خوب برای بچه های خوب آقای مهدی آذر یزدی آشنا شدم. در آنجا چند صفحه ای از کتاب خواندم و خوشم آمد و باعث شد مشتاق شوم و بقیه این مجموعه کتاب را بخرم و بخوانم.
مشکانی: من هم خاطره ای از همین کتابفروشی سرزمین کتاب دارم. یکی از کارمندهای کتابفروشی از دوستان پدرم بود، آن روز من کتابی را می خواستم که در قفسه نبود اما وقتی در کامپیوتر جستجو کردریال دید که کتاب را در انبار دارند و هنوز به قفسه ها منتقل نکرده اند؛ در آن لحظه کلی اعصابم خرد شد و چون دوست بابام بود، به اصرار من رفت و انبار را جستجو کرد و کتاب را برایم آورد و من کلی راضی شدم و در جهت برگشت به خانه و در ماشین نصف کتاب را خواندم.
خُب بچه ها دوست دارید کمی درباره تجربه کتاب خواندن بگویید و یا توصیه ای به هم سن و سال های خودتان دارید؟
مشکانی: تجربه خاصی نیست که بخواهم بگویم؛ من کتاب را بیشتر برای سرگرمی می خوانم تا مشغول باشم و حوصله ام سر نرود. البته از کتاب هم خوشم می آید مثلا کتاب های بهلول و ملانصرالدین را هم دارم، البته از بهلول خوشم نمی آید اما ملانصرالدین را دوست دارم.
حسینی: من هم برای سرگرمی می خوانم هم برای یادگرفتن مطالب جدید و بیشتر مواقع برای همین چیزها به سراغ کتاب خواندم می روم.
در کنار لوح تقدیر و کتاب، شما هدیه نقدی هم جایزه گرفته اید. تصمیم دارید با این پول چه کار کنید؟
مشکانی: حتما کتاب می خرم. چند جلد جدید از مجموعه چهار سابقه دار آمده، آن ها را می خرم. البته همه پول هدیه را کتاب نمی خرم و خوراکی هم حتما می خرم.
حسینی: راستش من اگر بخواهم کتاب بخرم، حتما کتابی می خرم که ارزش پولی را که بابت جایزه گرفته ام، داشته باشد. چون برنده شده ام و این جایزه را دوست دارم، به همین خاطر ترجیح می دهم کتابی را بخرم که برایم خاطره شود، البته نمی دانم با پول جایزه ام کتاب می خرم یا نه.
منبع: ایبنا - خبرگزاری کتاب ایران