سرپیچی بعضی مغازه ها از کاهش قیمت مرغ، صف خرید هنوز در بعضی مناطق وجود دارد خبرنگاران
به گزارش آی تی گپ، قیمت مرغ در مراکز شهر و فروشگاه های عظیم کاهش یافته، اما بعضی مغازه ها به ویژه حاشیه های شهر که نظارت بر آن ها نیست گران فروشی و قطعه فروشی می نمایند، صف های خرید هم وجود دارد.
به گزارش گروه مالی خبرنگاران، چند روزی است که تب و تاب قیمت مرغ در بازار فروکش نموده و مسئولان هم مرتب از کاهش قیمت خبر می دهند، آنالیز خبرنگار فارس حاکی است هنوز بعضی از مغازه ها در برابر کاهش قیمت مقاومت دارند و صف های خرید مرغ نیز کامل برچیده نشده است، قطعه فروشی در مغازه ها هم که ممنوع اعلام شده بود همچنان ادامه دارد.
قیمت مرغ در چند هفته گذشته تا کیلویی 45 هزار تومان افزایش یافت که نقدها بسیاری را در پی داشت هفته گذشته قرارگاه مرغ دولت، نرخ مرغ دولتی را حدود 22 درصد افزایش داد و قیمت بازار را نیز با عرضه بیشتر در این قیمت تثبیت کرد، اما هنوز بعضی مناطق تهران قیمت ها بالاست.
گزارش میدانی خبرنگار ما حاکی است در منطقه 19 تهران به جای مرغ کامل، ویترین مغازه ها پر از قطعات مرغ با قیمت های گران تا 68 هزار تومان است و آن ها در برابر تقاضای مشتریان میگویند: مرغ نداریم. مغازه داران به جای مرغ قطعات آنرا با قیمت نزدیک به سه برابر می فروشند. مراکز توزیع به نرخ دولتی هم کم است و کفاف تقاضا را نمی کند و صف های طولانی همچنان برای خرید مرغ بسته می گردد.
صف های طولانی بر خرید مرغ دو سیگنال از کاهش عرضه یا نابسامانی توزیع خبر می دهد علاوه بر آن عاملی برای انتشار ویروس سرکش کرونای انگلیسی هم است. روز گذشته وزیر بهداشت صف های مرغ را یکی از دلایل افزایش تعداد مبتلایان و فوتی ها دانسته بود.
وزیر بهداشت روز گذشته در نامه ای به معاونان درمان، بهداشت و غذا و دارو وزارت بهداشت و روسای دانشگاه های علوم پزشکی سراسر کشور ضمن اشاره به اینکه آنچه همکارانم در روز های اخیر می بینند ناشی از بی توجهی های قبل از سفر ها به خصوص بازار های شلوغ، صف های طولانی و درهم فشرده مرغ و ... است، هفت بند راهبرد اجرایی را جهت کاهش فشار سنگین به بخش های بستری و احتمال کمبود تخت بیمارستانی بخصوص مراقبت های ویژه ابلاغ کرد.
مرغ کامل کم است
گزارش خبرنگار ما حاکی است که بسیاری از مغازه داران هنوز به نرخ مصوب دولتی که 24900 تومان اعلام شده پایبند نیستند و گرانتر می فروشند و یا به فروش قطعات مرغ که ممنوع شده ادامه می دهند.
فروشنده یک مغازه مرغ فروشی که در حال قطعه کردن مرغ ها است و در ویترین چندین مرغ کامل دارد به خریداران می گوید که مرغ ندارد.
وی به خبرنگار ما گفت که این قطعات سفارش رستوران ها است و به آن ها تحویل خواهد داد، قیمت قطعات مرغ در این مغازه مختلف و تا 68 هزار تومان بسته به نوع قطعه وجود داشت.
یک فروشنده مرغ در منطقه 19 تهران مرغ را کیلویی 28 هزار تومان می فروشد و در پاسخ به اینکه چرا قیمت بالاست می گوید: مرغ دولتی برای توزیع بین مردم به ما نمی دهند. تعداد مراکزی که نرخ دولتی توزیع می نمایند بسیار کم است اگر می خواهید مرغ به قیمت 24900 تومان بگیرید باید به یکی از این مراکز مراجعه کنید.
وی می گوید: یک مرکز توزیع دولتی در محل است که همواره صف است، اما در محله های دیگر شنیده ام صف نیست، اما باید ماشین سوار شوید.
در جهت به یک مرغ فروشی دیگر هم سر میزنم، تبلیغات گسترده قطعات مرغ فیله کمر سینه و ران و ... از بدو ورود روی شیشه ها نقش بسته است و وارد مغازه که می شوی ویترین پر است از این قطعات و تابلو هم قیمت های قطعات بدون اینکه قیمت مرغ کامل نوشته گردد. قیمت قطعات مرغ تا 68 هزار تومان فیله وجود دارد.
جهت خود را برای پیدا کردن مرغ دولتی در محلات منطقه 19 ادامه می دهم پس از مدتی پیاده روی یکی از مراکز از چند صد متری که مردم صف بسته اند کامل تعیین است، نزدیک تر که میشوم صف نسبت به قبل کوتاه تر شده، اما همچنان وجود دارد و هر کدام از آن ها دو عدد مرغ کیلویی 24900 تومان می گیرند. صفی که حداقل 20 نفر از مرد و زن و پیر و جوان در آن وجود داشت.
مردم چه می گویند؟
یک مرد میانسال به خبرنگار ما گفت: می گویند عرضه در سطح شهر بیشتر شده و قیمت ها نسبت به قبل کمتر شده است، اما چون در این محله تنها یک مرکز توزیع دولتی هست برای اینکه مرغ به نرخ 24500 تومان بگیریم باید منتظر بمانیم که بیاورد که معمولا روزانه نیست و باید برای خرید حداقل یک ساعت در صف بایستیم. اگر میهمان بیاید مجبوریم از مغازه هایی که قطعه می فروشند بخریم که قیمت های بالایی دارد.
وی اضافه نمود: شاید وسط های شهر که بیشتر جولان خبرنگاران است و نظارت و بازرسی بیشتر باشد نرخ دولتی مرغ را رعایت نمایند، اما در حاشیه ها کمتر رعایت می گردد. دولت باید مراکز توزیع دولتی را بیشتر کند و بر قطعه فروشان هم نظارت کند.
این خریدار مرغ گفت: دولت در ابتدای کار خودش 22 درصد قیمت را افزایش داد یعنی نرخ مصوب را از 20400 تومان به 24900 تومان افزایش داد ما به این نرخ افزایش یافته هم راضی هستیم، اما باز هم این قیمت تثبیت نشده است.
نگرانی از گرانی دوباره مرغ
یک خریدار دیگر گفت: در موج اول گرانی مرغ هم که قیمت ها مدتی کاهش یافت پس از زمان کوتاهی دوباره قیمت ها افزایش یافت الان هم نگران هستیم که قیمت ها دوباره گران گردد، مرغ و تخم مرغ غذای مردم شده دسترسی به گوشت گران راحت نیست و قشر کم درآمد و متوسط توان خرید ندارند.
وی اضافه نمود: نوسان های شدید قیمت بیش از خود گرانی برای اقتصاد خانوار ها آسیب زا است زمانی که قیمت ها بهتر می گردد رفتار خرید خانواده هم متعاقب آن عوض می گردد اگر قیمت بلافاصله افزایش یابد تا خانواده رفتار خرید خود را اصلاح کند کار از کار گذشته است.
قیمت مرغ تثبیت می گردد؟
مرور قیمت های بازار نشان می دهد که قیمت مرغ به ویژه در مناطق حاشیه و جا هایی که اثری از بازرسی نیست همچنان به شرایط پایدار نرسیده است و دولت با عرضه بیشتر مرغ و افزایش تعداد مراکز توزیع دولتی و نظارت بر قطعه فروشی ها قیمت مرغ را در همان نرخ دولتی تثبیت کند.
از سوی دیگر دولت باید از موج اول گرانی درس بگیرد که چه موانعی سبب شد تا ارزانی پایدار ایجاد نگردد و آن موانع را رفع کند. در موج اول گرانی که در 6 ماه گذشته رخ داد قیمت مرغ ابتدا به کیلویی 45 هزار تومان افزایش یافت و بعد با دخالت وزارت جهاد اگرچه کاهش یافت، اما پایدار نبود و پس از آن موج دوم گرانی اخیر ایجاد شد.
چند عامل در گرانی های اخیر مرغ و ناپایداری قیمت موثر بود؛ مشکل تامین نهاده خوراک مرغداران به دلیل کندی اختصاص ارز، گران بودن قیمت جهانی و محدود بودن کشور های صادر نماینده به دلیل شرایط کرونا، اشکالات سامانه توزیع نهاده بین مرغداران و از همه مهمتر نفوذ رانت و فساد به شبکه توزیع نهاده که بیشترین سهم واردات را در سال گذشته داشت، اشکال در سامانه توزیع محصول مرغ توسط وزارت صمت و در کل اشکال در ساختار مدیریت دو وزارتخانه صمت و جهاد کشاورزی و مدیریت جزیره ای از آن جمله بود.
تا این اشکالات رفع نگردد تثبیت قیمت در بازار مرغ و دیگر محصولات کشاورزی بسیار سخت است و هر لحظه امکان بازگشت گرانی وجود خواهد داشت، گام بزرگی مجلس برای حذف مدیریت جزیره ای برای برگرداندن وظایف مدیریت بازرگانی کشاورزی به وزارت جهاد برداشته است، اما برداشتن گام های دیگر برای اصلاح بقیه اشکالات هم ضرورت دارد.
منبع: خبرگزاری دانشجو