یوبوت و مزایای اجرای آن
به گزارش آی تی گپ، یوبوت سازه ای پیش ساخته و قابل بازیافت از جنس پلی پروپیلن که به اسم دال مجوف و سقف سازه در ساختمان مورد استفاده قرار میگیرد.علت عمده استفاده از سازه یوبوت، وجود ستون های قارچی شکل با اشغال فضای حداقل میباشد.
سقف یوبوت یک نوع سیستم سازه ای از نوع دال دو طرفه مجوف (توخالی) میباشد که در آن در حد فاصل مش های میلگردی بالا و پایین، بلوک های پلاستیکی توخالی یا بلوک پلی استایرن جایگزین بتن غیرسازه ای در وسط سقف خواهد شد. سقف مجوف بتنی از دو لایه بتن تشکیل شده است که درلایه بالا و لایه پایین دال بصورت گسترده قرار می گیرد و فاصله میان دو لایه یوبوت از جنس یا پلی استایرن درون آن قرار میگیرد. یوبوت دارای شکل هندسی مکعبی می باشد که با توجه به احتیاج پروژه و محاسبات طراحی، ابعاد یوبوت طراحی میشود.
در اجرای سقف مجوف، پس ازاجرای آرماتورگذاری لایه اولیه، یوبوت ها بروی شبکه میلگرد زیرین قرار گرفته و پس از قرارگیری آرماتور برشی میانی و بعلاوه آرماتوربندی لایه فوقانی، بتن ریزی انجام میشود. قالب ها به صورت دوبل برای دهانه های بزرگتر اجرا میشود.
مزایای اجرای سقف یوبوت:
1-برای ایجاد سازه هایی با دهانه های بزرگتر و کنسول ها
2-ایجاد عایق صوتی در سازه
3-امکان حذف تیرها و ایجاد دال تخت
4-اصلاح و بهبود عملکرد لرزه ای سازه
5-امکان ایجاد اشکال مختلف پلان و بازشوهای بزرگ و نامنظم در سقف
6-امکان ستون گذاری به صورت نامتقارن و نامنظم
معایب سقف یوبوت:
1-عدم امکان بومی سازی این نوع مصالح ساختمانی مدرن با توجه به لرزه خیزی ایران.
2-مانع نفوذ بتن به لایه های زیر قالب ها
3-شکستن و یا تغییر شکل قالب ها در حین حرکت کارگران و در هنگام بتن ریزی.
4-اگر بتن به یوبوت ها نفوذ کند سبب ایجاد بار اضافی در سازه می شود.
5-عدم امکان استفاده از ابعاد بهینه مهندسی قالب ها به تناسب دهانه های مختلف.
6- وجود بار اضافه و عدم بهینه سازی در ارتفاع قالب یوبوت.
7- سختی نگهداری از قالب در کارگاه ها به جهت وجود شرایط خاص در نگه داری قالب های پیشین
8- عدم احتیاج به اجرای کاور به منظور ایمنی برای آرماتورهای فوقانی قالب جهت یکپارچگی بتن و میلگرد.
مراحل اجرای سقف یوبوت:
1-بستن قالب تخت زیرین دال
2-شبکه آرماتور بندی اولیه
3-قالب بندی با توجه به نقشه های اجرایی
4-بستن شبکه های آرماتور بالای دال ها
5-بتن ریزی لایه رویه سقف یوبوت
6-اتمام عملیات بتن ریزی
7-جمع آوری قالب ها
این نوع سقف در ابتدا احتیاجمند دو دال در قسمت های فوقانی و تحتانی اجرا می شودو بعلاوه جان های متعامد است. قالب بندی آن می تواند از جنس چوب، پلی وود، فلز و یا کارتن پلاست باشد. هنگام اجرای سقف یوبوت ابتدا باید برا ساس نقشه اجرایی میلگرد ها بسته شوند. این کار باید به گونه ای انجام می شود که در بین هر قالب سقف یک میلگرد در میان آن تعبیه شده است. فاصله ی شبکه میلگردها بهتر است 20 سانتیمتر باشد.
مرحله بعد باید قالبندی سقف بر طبق نقشه اجرایی در فاصله های تعیین تنظیم میشود.. بعد از این مرحله شبکه آرماتور بالای دال بسته خواهد شد.
عملیات بتن ریزی بروی سقف در طی دو مرحله پس از آرماتور بندی صورت می گیرد.در مرحله اول لایه ای از بتن به ضحامت 5 الی 10 سانتی متر همراه با روان کننده به تا حد پایه ی قالب ها ریخته می شود. این لایه کاملا سطح زیر قالب های سقف یوبوت را یکدست می پوشاند.
در مرحله دوم بتن ریزی که لایه دوم مزاحم گیرایی لایه اول نشود. این لایه از بتن ضخامت مورد نظر را مهندس ناظر تعیین می کند. در مرحله آخر قالب های زیر دال جمع آوری میشوند. به طبقه بالایی منتقل می شوند. توصیه می شود این مرحله تنها پس از گیرش کامل بتن قابل اجرا می باشد
پس از جمع آوری قالب ها چهارپایه یا تیر درزیر سقف قرار گیرد. ایجاد آسیب هایی احتمالی مانند ترک و تاب ناگهانی جلوگیری شود.
کاربرد سقف یوبوت:
یوبوت در موارد اجرا شده به اجرا دال احتیاجمند می باشد زیرا با مقدار مصرفی بتن و بعلاوه در یاری به سبک شدن سازه مورد استفاده قرار می گیرد. یوبوت برترین انتخاب برای ایجاد دال های با دهانه های طویل و یا ظرفیت باربری بیشتر اجرا می شود.
کاربرد این نوع سازه سقفی احتیاج به فضای باز قابل توجهی دارند،بعلاوه این نوع سازه در ساختمان های صنعتی و مالی و اجرایی و بعلاوه سازه های عمومی، عمرانی و مسکونی مناسب است.
این نوع سقف به علت عدم احتیاج به تیر و امکان توزیع بار به صورت نامنظم به ستون ها و انعظاف پذیری بیشتر در طراحی فضاها را به وجود می آورد. سقف یوبوت به علت امکان حمل آسان به محل پروژه و وزن کم سازه ای از مهم ترین مزایای آن محسوب میشود. قدرت مانور در ستون گذاری اولیه برای طراحان امکان ستون گذاری نامنظم را فراهم می آورد. می تواند برای ساخت سازه های افقی بدون یاری وسایل بالا برنده به کار گرفته شود.
کاربرد اصلی سازه یوبوت در بعضی پروژه های مهندسی بزرگ قابل استفاده میباشد. در نتیجه به منظور کاهش وزن سازه ای و تعداد طبقات بیشتر و عدم احتیاج به فنداسیون سنگین و بزرگ استفاده کرد.
منبع: آجر رو آجر