مهاجرت پزشکان، چالش جدی نظام سلامت

به گزارش آی تی گپ، مدیرکل روابط عمومی امور بین الملل از افزایش آمار مهاجرت پزشکان طی سالهای اخیر اطلاع داد.

مهاجرت پزشکان، چالش جدی نظام سلامت

رضا لاری پور، مدیرکل روابط عمومی امور بین الملل و سخنگوی سازمان نظام پزشکی کشور در گفت وگو با خبرنگار حوزه بهداشت و درمان گروه علمی پزشکی خبرنگاران، در خصوص دلایل مهاجرت پزشکان اظهار کرد: درخواست گوداستندینگ(گواهی سوء پیشینه) به تنهایی به معنای درخواست خروج از کشور نیست، زیرا ممکن است فرد درخواست بدهد اما کشور مقصد به هر علتی او را نپذیرد. به طور کلی صدور این درخواست به منظور تایید فعالیت درست و صادقانه یک پزشک یا عدم سوء پیشینه او در مدت زمانی است که به حرفه طبابت مشغول بوده است.

لاری پور اضافه کرد: در حال حاضر آمار گوداستندینگ برای خروج از کشور و مهاجرت به کشور های همجوار افزایش پیدا نموده و به طور ماهیانه حدود 300 نفر به سازمان نظام پزشکی ایمیل ارسال می نمایند و هر ماه 300 گواهی گود استندینگ صادر می گردد. این در حالی است که در طول 10 سال گذشته هر ماه 10 تا 50 گواهی صادر می شد.

او ادامه داد: دلایل فراوانی در فرایند صعودی درخواست مهاجرت پزشکان به کشور های دیگر نقش دارد. یکی از این دلایل شرایط رفاهی و پرداختی مطلوب در کشورهای مقصد است. باید این سوال مطرح گردد که ما برای نگهداشت و افزایش انگیزه نیروی متخصص چه کار هایی انجام داده ایم. توجه به این نکته لازم است که با اقدامات سلبی مثل ممنوع الخروج کردن و یا سلب پاسپورت پزشکان نمی توان مانع خروج آن ها از کشور شد، بلکه باید مثل سایر کشور ها اقداماتی انجام دهیم که افراد به ماندگاری در کشور علاقه مند شوند.

سخنگوی سازمان نظام پزشکی کشور بیان نمود: اخیراً ایمیل های دریافتی ما برای صدور گوداستندینگ بیشتر برای مهاجرت به کشور های حاشیه خلیج فارس است و علت تمایل پزشکان به مهاجرت به این کشور ها افزایش مقدار پرداختی در کشور های ذکر شده با تعداد کمتر مراجعین است. به این معنی که در کشور ما چندین سال است که مقدار افزایش تعرفه ها هیچ تناسبی با مقدار تورم ندارد.

او ادامه داد: از سال 1392 تا همین لحظه ظرفیت دانشکده های پزشکی 55 درصد افزایش پیدا نموده و در نتیجه مقدار فارغ التحصیلان پزشکی نیز افزایش پیدا نموده است. بسیاری از پزشکان جوان ما پس از فارغ التحصیلی توانایی مالی خرید و یا اجاره مطب را ندارند بنابراین ماندگاری آن ها در کشور با این شرایط معقول نیست و به سمت و سوی مهاجرت تمایل نشان می دهند.

مطب پزشکان، بنگاه مالی است

لاری پور ادامه داد: هر مطب پزشکی یک بنگاه مالی است که حداقل دو و نیم نفر در آن مشغول به فعالیت هستند. هر پزشک یک منشی دارد و یک نفر هم حضور دارد که کار های درمانی مثل تزریقات و باندپیچی و باز کردن گچ و ... را انجام می دهد. در نتیجه وقتی پزشک جوانی توانایی اجاره و یا خرید یک مطب را نداشته باشد چندین نفر دیگر در شرایط مختلف کار خود را از دست می دهند.

او بیان نمود: در هیچ رشته ای جز رشته های مرتبط با پزشکی، گذراندن طرح اجباری وجود ندارد. این در حالی است که مسئولان مربوطه امکانات رفاهی کامل و ضروری مورد احتیاج را برای راحت تر گذراندن این طرح اجباری در اختیار پزشک قرار نمی دهند.

لاری پور گفت: تمایل به مهاجرت صرفاً در بین پزشکان رایج نیست و همکاران ما در رشته های پرستاری و سایر رشته های پیراپزشکی نیز اخیراً به مهاجرت می اندیشند، زیرا علاوه بر کمبود امکانات رفاهی در کشور مبدا، کشور های مقصد نیز در حوزه پزشکی و درمانی پیشرفت های چشمگیری داشته اند و به علت احتیاج به متخصصان متبحر ایرانی با وعده ساعت کاری کم و امکانات رفاهی فراوان کادر درمان ما را تشویق به مهاجرت می نمایند.

مدیرکل روابط عمومی و امور بین الملل سازمان نظام پزشکی بیان نمود: به علت سختی های رشته پزشکی مثل گذراندن درس های سنگین، ساعت های طولانی کشیک، شیفت های شبانه سنگین و ... و در نتیجه عدم تناسب عایدی با این مقدار کوشش، تمایل به مهاجرت منطقی است. این در حالی است که مردم هیچ آگاهی از شرایط بد معیشتی پزشکان ندارند و معیار قضاوتشان 7% از جامعه پزشکان است که عایدی بالایی دارند در حالی که 93 درصد جامعه پزشکان از این قاعده مستثنی هستند.

لاری پور اظهار کرد: نگرانی ما از درخواست گوداستندینگ به وسیله پزشکان بیست و پنج تا پنجاه ساله نیست بلکه نگرانی ما این است که در آینده بسیاری از رشته های تخصصی وفوق تخصصی ما مثل تخصص داخلی، بیهوشی ، اطفال، فوق تخصص جراحی اطفال و جراحی قلب و فوق تخصص کلیه خالی خواهد ماند و این یک نکته هشدار دهنده برای کشور است. وقتی پزشکان ما تمایلی برای ادامه تحصیل این رشته ها نداشته باشند در آینده ای نزدیک ممکن است بیماران مجبور باشند برای فرایند درمان به خارج از کشور مراجعه نمایند و این یک عقب گرد 40 ساله در نظام سلامت خواهد بود.

بیشتر بخوانید

منبع: باشگاه خبرنگاران جوان
انتشار: 23 آذر 1400 بروزرسانی: 23 آذر 1400 گردآورنده: itgap.ir شناسه مطلب: 1991

به "مهاجرت پزشکان، چالش جدی نظام سلامت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "مهاجرت پزشکان، چالش جدی نظام سلامت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید